Opto csatoló RC modellhez

Vételi problámákat okozó elektromos zavarok kiküszöbölése a szabályzó (ESC) galvanikus leválasztásával


feltöltve: 2006-09-29 4 hozzászólás
RC optocsatoló Ezt az egyszerű kapcsolást azért csináltam hogy RC modellben a vevő/szervók áramköreit teljesen függetlenítsem a nagyáramú szabályzótól, ezzel kiküszöbölve annak vételzavaró hatását. A tápellátást ugyan külön vevőakku biztosította, de a jel és közös test vezeték továbbra is galvanikus kapcsolatot tartott az vevő és a szabályzó között. Ennek a kiiktatására alkalmas ez a kis opto csatolás, a vezérlőjelek optikai úton átjutnak a szabályzóba, de vissza nem juthat elektromos zavar.

(Elnézést a hevenyészett vázlatért :)
A bemeneti részen az NPN tranzisztor (BC182) hajtja meg az opto csatolóban (CNY 17) levő infra LED-et. Mivel ez a kapcsolás invertál, a kimeneten az opto csatoló fototranzisztorát is invertáló módon kötöttem be. A kimeneti rész megtáplálását a szabályzó BEC-je végzi, tehát azt is be kell kötni. A mellékelt NYÁK rajzon dupla kimenet van, erre azért volt szükség mert az A10-ben két brushless szabályzó van. (Mint látszik az egyiknek a BEC-je nincs bekötve.) Ha Neked csak egy kell, egyszerűen hagyd el a külső csatlakozót. Az ellenállások értéke (100 Ohm illetve 1 kOhm) elvben nem kritikus, hasonló is megfelel, bár én más értékekkel nem próbáltam.

A fenti képek ne tévesszenek meg, figyelmetlenül az alkatrészoldal felől rajzoltam meg a NYÁK rajzot a tervezéskor, ezért az IC-t a túloldalról kellett beültetnem. A lent látható rajz már javítva van.

Címkék: RC Modell DIY Elektronika

Hozzászólások
cnv 2009-06-08 17:28
Az én hibám, nem kellett volna a fordítva beültetett panelt feltennem :)
Ha lesz egy kis idõm felteszek majd egy rendeset és akkor nem lesz félreérthetõ.
Sri 2009-05-31 20:07
Köszi a rajzot! Biztos vagyok benne, hogy nemcsak nekem, hanem másnak is hasznára fog válni!
Idõközben sikerült rájönnöm, hogy hol rontottam el a visszafejtést: a javított NYÁK rajzból, és a fényképen található beültetésbõl indultam ki. Így a tranzisztort kábel felé nézõnek gondoltam, pedig az új NYÁK-on, ahol az optocsatoló már alkatrészoldal felõl van beültetve, ott már a tranzisztor is befelé néz (= a feliratos oldala a NYÁK belseje felé orientált :). Így, rajzzal minden egyértelmû.
cnv 2009-05-30 17:00
Üdv.
Nem adtál meg e-mailt ezért csak itt tudok válaszolni. Feltettem egy hevenyészett kapcsolási vázlatot és a cny 17 optocsatoló leírását, remélem hasznodra válik.
Sri 2009-05-27 17:44
Egy kapcsrajzot hadd kérjek! A képekbõl nem sikerült egyértelmûen rekonstruálnom a kapcsolást.