Majorannás csirkemáj


feltöltve: 2011-07-09 1 hozzászólás
Ezt a finomságot édesapám készítette nekem gyakran gyermekkoromban. Olyan 16-17 évesen próbálkoztam felidézni először... Persze nem nagyon emlékeztem a részletekre, de azt hiszem sikerült méltóan reprodukálni.

A barátaim is biztos emlékeznek erre a finomságra: Hosszú évekig volt a baráti "májpartyk" központi szereplője :)

Nem különösebben látványos étel, nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Nincs vele sok munka, nem kell hozzá sokféle alapanyag, viszont finom és tápláló. Ideális választás olyan alkalmakra amikor barátoknak főzünk, de nem szeretnénk az időnket a konyhában tölteni a társaság helyett.

És akkor lássuk az hozzávalókat:

Amint a címből is látszik, csirkemájra és majorannára mindenképp szükség lesz :) A további összetevők opcionálisak illetve fakultatívak (ez egyébként általános lesz az itt leírt ételeknél). Kellhet még fokhagyma, vöröshagyma, libazsír, kakukkfű, és egy friss cipó - no meg egy üveg jóféle vörös bor, amit a barátainkkal elkölthetünk a vacsora mellé. Adott esetben jól jöhet még egy szerény mosoly amivel a dicséreteket fogadjuk :)

A legfontosabb talán a csirkemáj. Ha lehet, minél frissebbet vegyünk, megbízható hentestől (a belsőség gyorsan romlik, és a baromfimáj különösen kényes a bánásmódra). Általában már a pultban is látható ha nagyon törmelékes, szennyezett, vagy régi a máj. Ha csak ilyen van akkor még a fagyasztottal is jobban járhatunk. A szívet rendszerint vele adják, én örömmel belefőzöm de félre lehet tenni egy finom raguleveshez is.

Fontos az alapos tisztítás. Az összes darabot forgassuk át, nem maradt-e valahol epe rajta. Ha egy kicsi is bekerül valahogy az ételbe, az egész keserű lesz tőle. Ha találunk, nagyon alaposan, többször is öblítsük át az egész adagot felhasználás előtt. (Én ki is szoktam vágni a szennyezett részeket).

Akkor fogjunk hozzá!

Én most úgy írom le hogy minden fent említett komponens belekerül, de ha valamelyik nem szimpatikus nyugodtan el lehet hagyni.
Először vágjunk fel ízlés szerinti mennyiségű vöröshagymát. Én nem szoktam apróra kockázni, nyugodtan mehet karikára, hiszen úgyis szétfő az ételben (és nem utolsósorban nagyon tartalmas szaftot ad).
Kevés libazsíron üvegesre/barnára pirítjuk, majd mehet rá a szív. Ezt minden oldalról meg lehet kicsit pirongatni, ugyanis valamivel több idő kell neki mint a májnak.
Most jöhet a lényeg, a máj és a majoranna, esetleg a kakukkfű. A majorannával nem kell spórolni, a kakukkfűvel picit óvatosabban mert elég karakteres, félre tudja vinni az étel ízét. A fokhagymát csak a legvégén tegyük hozzá és pár perc után vegyük is le a tűzről, így az illóolajok bent maradnak.

És itt oszlatnék el egy tévhitet a máj sózásával kapcsolatban. Régi népi bölcsesség hogy a májat csak a tányéron sózzuk, mert ha a főzés előtt tesszük akkor kemény rágós lesz. Szerencsére a csirkemáj nem ismeri ezt a babonát, így egészen nyugodtan sózható akár levesben, akár konfitálva, de még sütve/pirítva is.

A főzésre/sütésre két mód is kínálkozik:

Az egyik hogy egy jókora adag libazsírt lassan felolvasztunk, de annyit ám hogy ellepje a májat az edényben. Ez után egészen kis gázon, éppen csak rotyogtatva puhára főzzük a májat (szakszóval konfitáljuk, de ezt a vendégeinknek inkább ne mondjuk - hátha rosszat gondolnak :)
Egészen vajpuha lesz, és a megmaradó majorannás/csirkemájas zsírt később is meg lehet eszegetni friss kenyérre kenve, kis lila hagymával, paradicsommal vagy amivel jól esik.
Egy valamire kell figyelni, hogy az edény alján összegyűlő lé elfőjön közben. Ha megmarad az másnap lesz kicsit kiábrándító amikor a hűtőben megdermedt zsírból kihalásszuk a májdarabokat, és alatta ott a folyékony szaft - persze aki szereti, csinálja így :)

A másik mód hogy aránylag kevés zsiradékon inkább pirítjuk mint főzzük a májat. Ez esetben vigyázni kell hogy miközben forgatjuk, ne törjük össze. Könnyebben ki is száradhat, erre is figyelni kell. Tálalhatjuk rizzsel, de friss kenyérrel is nagyon finom - a gazdag, ízletes szaftot vétek lenne a tányéron hagyni :)
Jó étvágyat!
Címkék: Blog Gasztro

Hozzászólások
karakai 2011-07-19 08:38
Az örök klasszikus, még szinte érzem az ízét! :)