FAQ / GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések


frissítve: 2014-03-02 3 hozzászólás
Az cnv.hu elmúlt hét éve alatt, illetve most az oldal megújulása kapcsán felmerülő kérdéseket igyekszem megválaszolni:

Is there going to be an english version of the webpage?

Indeed! Actually, I have already finished the multilanguage framework, and now I'm translating all the articles to english. Once it's finished, you will see a language switching option in the upper right corner...

Mi ez az oldal?

Amolyan blogféle és egyben ismeretterjesztő célú oldal...
Annyiban blog jellegű, hogy a saját exhibicionista hajlamaimat élem ki benne. Mint ilyen, nagyrészt az engem foglalkoztató témákról, sikereimről, melléfogásaimról szól.
Másfelől viszont a magam kis történeteinek elmesélése mellett igyekszem olyan dolgokat, tapasztalatokat leírni amik mások számára is hasznosak, érdekesek lehetnek.
A domain egyébként 2006 június óta él.

Akkor itt minden a te munkád?

Majdnem minden.
Kivételes esetben felteszek külső forrásból származó írásokat is, ezt minden esetben külön jelzem, többek között az "Idegen tollak" címkével.
Ez áll a galériában látható képekre is.

Mi ez az új elrendezés, miért kellett megváltoztatni?

A régi keretrendszer elég elavult volt, nagyrészt statikus HTML, és a beépített PHP eszközök egy része külső forrásból származott (open source), ilyen volt például a commentezés és a galéria. Az oldal így nem alkotott egységes egészet és a fejlesztés / tartalomkezelés is körülményes volt.
Több olyan visszajelzést is kaptam hogy a design nehezen olvasható, amit szintén orvosolni szerettem volna (a régi megjelenés a jobb oldali képen látható).

Ezért döntöttem úgy hogy új, 100%-ban saját fejlesztésű dinamikus tartalomkezelő rendszert írok, PHP/MySQL alapon. Ezt 2014 elején tovább bővítettem.

A jelenlegi funkcionalitások:

Regisztráció nélkül nem is használhatom az oldalt?

De igen, a legtöbb tartalom így is elérhető - a személyesebb jellegű cikkek/képek viszont bejelentkezéshez vannak kötve. Egyéb korlátozás nincs, a CAPTCHA-t is megszűntettem a látogatók kényelme érdekében.

Hogyhogy a regisztrációhoz nincs e-mail megerősítés?

Úgy gondoltam ha valaki nem szeretné elárulni az e-mail címét, hát ne kelljen. Ha pedig nincs e-mail, nem lehet küldeni megerősítő levelet sem. Ettől függetlenül örülök, ha valaki névvel, címmel regisztrál :)

Mire jó a hírlevél?

Ha kíváncsi vagy, mi történik az oldalon, milyen képeket készítettem vagy éppen hogy állok a modell építéssel, a hírlevélben örömmel tájékoztatlak. A későbbiekben RSS feedet is tervezek, de még le kell programoznom - addigis hírlevél :)

Hol találom meg a régi cikkeket?

Minden régi tartalmat migráltam az új keretrendszerbe. Néhány hosszabb cikket darabokra szedtem a jobb áttekinthetőség kedvéért, ezeket az eredeti főcikkből is el lehet érni illetve külön-külön is. Alapvetően ugyanazokat a témaköröket/kategóriákat használtam, így a jobb oldali kategória menüből választva mindent megtalálsz. Ha a régi weboldalra vezető linkeket követed, azok mind átirányítanak az új oldal megfelelő cikkére. Ez egyedül a galériában nem működik, ott túl sok volt az objektum ahhoz hogy összepárosítsam a régit az újjal.
Ettől függetlenül ha bármit nem találsz, nyugodtan írj, szívesen segítek!
Ha hibát találsz az oldalon, természetesen akkor is örömmel veszem a jelzést.

Minek a szótár? Ott a Google/Wiki...

Elég sok a rövidítés / szakkifejezés az oldalon, úgy gondoltam megkímélem az olvasóimat a felesleges keresgéléstől - itt egy helyen, a lényegre szorítkozva megtalálhatóak.

Kicsit hézagosak az ismereteid nem?

De, talán, sőt valószínűleg azok. Nyilván van nálam jobb fotós, de talán nem tud PHP-ben programozni. Sok a nálam ügyesebb modellépítő/pilóta is, aki viszont lehet hogy nem tudna megtervezni egy mikrokontroller vezérelt áramkört.
Sok minden érdekel és ezzel mind akarok is foglalkozni - ez sajnos azzal jár hogy nem tehetem olyan mélységben, mint ha egy valamire koncentrálnék.
Az oldalon ezt azzal igyekszem kompenzálni hogy csak ellenőrzött, kipróbált infokat írok le - nem szeretném szaporítani a neten fellelhető innen-onnan összemásolgatott hiteltelen információs szemétdombok számát.

Mi/ki az a cnv?

Gravis UltraSound Classic - Flag 98

A nicknevem.
Ez egy elég régi történet. Egy hölgy barátom keresztelt el carnival-nek a vezetéknevem angolra ferdítésével, aztán rajtam ragadt. Rövid demoscene pályafutásom alatt ezen a néven alkottam, aztán a DOS-os filenév konvenciók miatt született a 3 betűs cnv rövidítés, végül ennél maradtam.
Címkék: Blog

Hozzászólások
cnv 2013-10-11 00:02
Hi, Sure, I've just sent you a mail.
Danny Merton 2013-10-10 11:11
Hi, Could you please contact me in regard to using one of your images (hands behind bars) for use as the cover for an upcoming music release? We are an independent heavy metal band who will be releasing a single in December and would like to possibly use your image. Initially we would like to use it non-exclusively as 'digital only' (iTunes, Amazon etc), but there may be potential for some print (actual CD covers) depending on the success of the song. Best Regards, Danny Merton
Danny Merton 2013-10-10 11:09
Hi, Could you please contact me in regard to using one of your images (hands behind bars) for use as the cover for an upcoming music release? We are an independent heavy metal band who will be releasing a single in December and would like to possibly use your image. Initially we would like to use it non-exclusively as 'digital only' (iTunes, Amazon etc), but there may be potential for some print (actual CD covers) depending on the success of the song. Best Regards, Danny Merton