Drót ékszer

fülbevaló és medál készítése ezüstözött drótból és üveggyöngyökből


frissítve: 2010-10-26 3 hozzászólás
Ezeket a kis ékszereket a páromnak készítettem. Különböző vastagságú ezüstözött drótokból hajlítottam és üveggyöngyöket fűztem bele. Lehet hogy antikolni is fogom, ezen még gondolkozunk :)

Az inspirációért és a hasznos tanácsokért köszönet Boda Szilviának! Érdemes megnézni a profilját a DeviantArton, csodálatos ékszereket készít.
Nekem ezek a kedvenceim (nem véletlen hogy hasonlót készítettem én is):

Garnet waves - Boda Szilvia munkája


A folyamatot dokumentáltam is, hátha valakinek ez alapján kedve szottyan hasonlóra :)

Előszöris a hozzávalók:

A fentiek mellett laposfogó is hasznos lehet, illetve bármilyen esetleges segédeszköz (pl fa pálca, tollbetét stb) megfelelő sugarú hajlításokhoz. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a jó szerszám fontosságát... Én ezüstözött rézdrótot használtam, az is elég sérülékeny, de a színezüst talán még puhább. Ez jó amikor hajlítani kell, viszont nem jó amikor a szerszám fogai, felületi egyenetlenségei összekarcolják, megnyomorgatják a készülő ékszert. Ebből az okból én a képen látható csőrös fogó csőreit a gyárinál jobban lekerekítettem, csiszoltam/políroztam, de még így sem tökéletes.

A felhasznált drótok 0,8 0,6 és 0,4mm vastagok voltak.

Eredetileg "gyári" akasztót (a bal oldali képen ezüstös gyönggyel) akartam használni, de végül az alapján készítettem egy hasonlót 0,8-as drótból, színben megfelelő gyönggyel. A spirális dekorációt (0,4-ből) külön megtekertem egy másik 0,8-as dróton, és utólag húztam rá az akasztóra.

Először a fülbevaló vázát alkotó vastagabb (0,8 és 0,6mm) alkatrészeket készítettem el, egyszerre mindkét oldalit, ügyelve hogy egymáshoz is passzoljanak, a gyöngyök is elférjenek illetve szimmetrikus legyen a két oldal.

Már itt jól látható hogy több helyütt sikerült megnyomni a drótot, az így kialakult egyenetlenségekkel utólag nemigen lehet mit kezdeni ezért óvatossággal célszerű megelőzni.

Itt aránylag egyszerűen adja magát hogy milyen sorrendben célszerű egymáshoz fűzni az elemeket, elképzelésem sincs hogy egy bonyolultabb darabnál ez hogyan történik:

Az összefűzéshez 0,4-es drótot használtam. Ez már nagyon könnyen hajlítható, de a szomszédos elemek közé befűzni ilyen keskeny rádiusszal azért elég finom feladat.

És végül a kész ékszer:

Címkék: Blog DIY

Hozzászólások
Cindy 2018-04-16 23:13
Thank-you for sharing..I'm just learning...I appreciate the pics
cnv 2010-12-02 15:52
Köszönöm, örülök ha tetszik :)
lázi 2010-12-02 10:42
Szia! Véletlen bukkantam erre az ékszer csodára. Csak ámulok és bámulok milyen ügyes vagy! Így tovább! lázi