Yak 54 - kisgenerál

apró javítás helyett teljes nagygenerál - avagy bolhából elefánt


frissítve: 2008-10-26
Augusztusban egy repülés során pilóta hiba miatt flatter (rezonancia) lépett fel, és a levegőben eltört a vízszintes vezérsík. A géppel le tudtam szállni de a vezérsík cserére szorul. A fólia lebontása után ezt találtam:

Ez pedig már az újonnan épített vezérsík:

Na és ha már úgyis ki kell műteni a kompozit törzsből a vastagon begyantázott balsa vezérsíkot, miért ne csinálnék egy teljes "kisgenerált"?
Mióta megvan a Yak, mindig szerettem volna a designt lecserélni ilyenre:

Ehhez persze le kell cserélni a teljes fóliázást, illetve a kompozit törzsről és orrburkolatról lecsiszolni az (amúgy irreálisan vastag) gyári festést majd újra festeni.
A fóliázás nem probléma, ráadásul így van lehetőségem megvizsgálni és javítani a balsa váz sérüléseit - van belőle néhány.
A törzs már kemény dió. A gyári festék valami vastag műgyanta alapú maszat, helyenként elreped és pikkelyesen leválik máshol alig lehet lecsiszolni. A kompozit anyag korábbi sérülései miatt jó sok a felületi egyenetlenség is, van mit glettelni.

A festék sem egyszerű eset, a választott alapszín (Cub Yellow) fólia kivitelben létezik, festékként azonban nem - egyedileg kellett kikevertetnem. Ráadásul a kedvezőtlen pigment összetétel miatt ez egy aránylag gyengén fedő festék, valószínűleg több rétegben kell majd festeni, amelyek közt 24 óra száradási időt írnak elő.
Kellet nekem kitalálnom ezt a kisgenerál hülyeséget?

Az erre fordítható szabadidőm persze nem lett több, ezért már kb két hónapja áll a gép.
Tanulság: ami működik, ne javítsd meg - rég megtanulhattam volna már.
2008.10.15
Végre sikerült lefestenem a törzset az alapszínnel, bár az eredménnyel nem vagyok különösebben elégedett: a glettelés nyomai foltokban átütnek a festék alól. Ezt a leckét is megtanultam, az alapozáson nem illik spórolni. (persze, azt hittem pár grammal könnyebb lehet - így viszont ráment mind a 2 deci festék, az alábbi eredménnyel)

A gyatra alapfestés miatt elvetettem a fenti színváltozatot, és inkább egy tigrismintát próbálok ki. Csináltam rá egy látványtervet, szimulátorban ki is próbáltam, nagyon jól látható a levegőben: Yak-54 festés teszt A kész festés egyébként ilyen lett:

Tigrisbõrben : )

De legalább a fóliázás jól sikerült, kész öröm az orastick fóliával dolgozni. Oracover is felmerült, de az öntapadós orastick változattal már volt tapasztalatom így annál maradtam. Öntapadós, hőre tapad és zsugorodik, mi kell még? Ez volt a reklám helye.

Egyben kicseréltem a szervótálcát is, amelyet a mókás kedvű kínaiak eredetileg 2 azaz kettő mm-es, elég puha réteges lemezből készítettek. Szemmel láthatóan komolyan is gondolták, ettől függetlenül engem az összeszereléskor rendszerint a frász kerülgetett, egy szimpla szervóvezeték csatlakoztatásától már kellemetlenül meghajlott. Az újat normális 4mm-es anyagból készítettem el.
2008.10.26
Címkék: RC Modell Yak 54 javítás

Hozzászólások
Ehhez a tartalomhoz még nincs hozzászólás... Mondd el a véleményed!