Adótálca

Adótálca készítése Futaba T6EXA FASST RC modell rádióhoz


feltöltve: 2008-11-06 2 hozzászólás
RC Modell - Adótálca Futaba T6EXA FASST adóhoz

Az alábbi leírás azoknak válhat hasznára akik Futaba adójukat - hozzám hasonlóan - nyakba akasztva használják. Mint annyi minden, ez is preferencia kérdése - érzésem szerint pontosabban lehet vezetni ha nem kell közben kézzel tartani is az adót. Erre általában tökéletesen megfelelő egy nyakpánt és az adók közepén található fül, nem így a 2.4 Ghz-es T6EXA FASST (Futaba Advanced Spread Spectrum) esetében...

A Futaba belépő szintű adóit (pl T4EXA, T6EXA és annak FASST változata) csaknem ugyanolyan házba szerelik, középen a karok közt a nyakpánt rögzítőfüllel. Normál 35Mhz-es adónál ez teljesen rendben van, kitolt antennával éppen helyére kerül a súlypont és kényelmes a nyakba akasztott használat. A FASST változatnak azonban rövid 2.4 Ghz-es antennája van, ezzel felborul az adó súlypontja és minduntalan hátra akar billenni. A megoldás a rögzítőfül toldása/áthelyezése, vagy egy formás kis adótálca használata.

Az alábbi tálcát Horváth 'Rick' Richárd modellező kollegáról másoltam és engedelmével közzé teszem. Rick példánya vastag plexilemezből készült esztétikusan bemattítva, én inkább fa párti vagyok ezért 6mm-es rétegelt lemezből készítettem el.

Hozzávalók:

Az elkészítés módja eléggé adja magát, de néhány gondolatot azért leírok hozzá. A menetes szárat 7-8cm-nél hajlítsuk meg kb 45 fokban. Amint a képen is látható az adó behelyezése után a lapok nem lesznek tökéletesen párhuzamosak, ez teljesen normális, így fekszik fel optimálisan az adó alsó és felső felületére. A lapok távolsága a menetes szárnál mérve kb. 50-55 mm, a réteges lemez rugalmasságának függvényében célszerű úgy beállítani hogy ne szorítsa túlságosan az adót, ugyanakkor biztonságos legyen a rögzítés.

Letölthető szabásminták:

(A4 300dpi PDF)

Felső lemez
Alsó lemez

Nyomtatáskor nem árt ellenőrizni a beállításokat, az átméretezés (page scaling) legyen kikapcsolva. Az Acrobat Reader alapbeállítása sok esetben az hogy a papír nyomtatható területéhez igazítja a nyomtatást, ez jelen esetben méret pontatlanságot eredményezne. DigitAce, köszi a figyelmezetést!
Címkék: RC Modell DIY

Hozzászólások
cnv 2008-11-10 21:49
Köszönöm :)
dole 2008-11-10 19:24
Csak annyit, hogy profi, a gyártók is örülnének egy ilyen képnek a katalógusukba :)